Odběr pomocí RSS

Zadání Tvého emailu

pátek 18. listopadu 2016

DÁTE SI KAŠTANY? (třeba do vany)?

Váš HEROES Cosmetics

Hrdina měsíce listopadu 

Jedlý kaštan... Nebo nejedlý kaštan? Jak se v nich vyznat?
Přiznejte se, kolik máte na stole v práci zvířátek z kaštanu a zápalek? Je to zábava, že? Ale také signál o tom, že podzim už je definitivně mezi námi. Ale poznáte na první pohled rozdíl mezi jedlým a nejedlým kaštanem? Že ne? Čtěte dále...
Jedlý kaštan je strom u nás v Čechách ne příliš známý, což je obrovská škoda. Kaštanovník jedlý je totiž tak nabitý různými pro tělo výživnými a podporujícími složkami, že bychom jej neměli jen tak přehlížet. Je superhrdina například jako fenykl mezi bylinkami. V zásadě cokoli si z kaštanovníku jedlého odnesete domů je supernabušená energetická bomba. 
Kaštanovník jedlý pomáhá čistit tělo od škodlivin, de facto nastartuje vaše líné ledviny a pomůže jim odvést z těla odpadní látky. Zatočí s depresivními a melancholickými stavy, což je zrovna na podzim, kdy se Kaštanovník sklízí, poměrně praktické. Příroda si to vše správně propočítala. 
Kaštanovník jedlý je energetickým obsahem výše nežli například brambory. Výluh z listů Kaštanovníku jedlého se používá na léčbu zarputilého kašle. Ale nejen v listech najdete vysoký obsah minerálů a vitamínů. Například i kůra je prospěšná, obsahuje spoustu tříslovin, které jsou vhodné pro očistu pokroucených žil (křečové žíly). Jak již bylo zmíněno, je to superhrdina, od kterého můžete čekat jen a jen pozitivní účinky.

Jak je to vlastně s jeho bráchou?

Často si lidé pletou Kaštanovník jedlý a Jírovec maďal (tedy ten "klasický" kaštan, ze kterého si vyrábíte zvířátka pomocí zápalek :-) ). Oni tihle dva vlastně ani bratři nejsou. Řekněme takoví vzdálení příbuzní. Jírovec maďal je čeledi Jírovcovité a Kaštanovník jedlý je čeledi Bukovité. Nepleťte si je, protože pokud bychom měli porovnat jejich prospěšnost pro lidské zdraví, oba stojí na jednom pólu a být vámi, raději bych sáhla po Jedlém kaštanu. 
A rozeznáte je poměrně snadno, ten jedlý je ten hezčí :-) Ne, ale teď vážně. Jedlý kaštan má jednak špičatější elipsovité listy, které nejsou složené do typického kaštanového vějíře, ale střídavě, z nichž poslední je největší. Jeho plody jsou ukryté ve schránce, která je více ježatá a uvnitř se schovávají tři kousky kaštánků. A navíc kmen je krásně pravidelný, skoro jako by jej příroda uháčkovala. Krásné. Jen se u něj chvilku zastavte, až ho potkáte a pořádně si ho prohlédněte.

Využití Kaštanovníku jedlého

Asi bezkonkurenčně nejznámější využití Kaštanovníku jedlého je na vánočních trzích, kde se praží o sto šest. Můžete pražit i doma, není to nic složitého, jen nezapomeňte kaštany naříznout do X, jinak se vám z něj stane časovaná bomba ukrytá v troubě.
Z Kaštanovníku jedlého se dále vyrábí i spoustu různých surovin a pochutin do kuchyně. Například mouka, kaše, nádivky, nebo pyré. 
Právě zmíněné pyré z Kaštanovníku jedlého najdete v našem KaštanovémmýdleKaštanové pyré v mýdle přinese Vaší pokožce potřebnou regeneraci a výživu.

Tak když už teď víte o všech kladných stránkách jedlého kaštanu, vysadíte si na zahradě strom, budete na podzim pravidelně péct kaštany z vlastní úrody a v koupelně používat kaštanové mýdlo? 
Napište nám vaše zkušenosti s kaštanem jedlým níže v diskuzi. 

Super dny se hrdinou měsíce přeje

Tým HEROES


Váš HEROES Cosmetics / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 komentářů:

Okomentovat

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib